Rubelen og russiske børser reagerte negativt på anerkjennelsen av «uavhengigheten» av de okkuperte regionene Donetsk og Luhansk-regionene (ORDLO) av russland. Selv Om Russland ennå ikke har bestemt seg nøyaktig hvor grenser» uavhengigheten » til den såkalte DPR og LPR ble anerkjent – i de etablerte grensene eller i De administrative grensene Til Donetsk og Lugansk-regionene.

Den 22. februar steg AMERIKANSKE dollar under handel til 80.57 rubler/$, som er 78.5 kopecks høyere enn sluttnivået i går. Samtidig steg euroen til 91,06 rubler/ euro (+90,75 kopecks), som er den høyeste verdien siden April 2021. Ved utgangen av utvekslingen ble dollaren solgt til 79,1 rubler.

Ved begynnelsen av morgensesjonen den 22. februar falt det russiske aksjemarkedet med 5.44% i et minutt med handel. Et minutt etter åpningen Var Moskva børsindeksen 2871,7 poeng. Prisene på de fleste «blue chips» viste en negativ trend innen 9.5%. Klokka 9: 15 i Kiev økte nedgangen i forhold til forrige dag til 8,8%.

Aksjene i mange russiske selskaper har falt i pris. Aksjer Av Magnit falt med 9,5%, Gazprom — med 9,2%, MTS – med 9%, Surgutneftegaz – med 7,4%, Tatneft – med 7,2%, Sberbank – med 6%, LUKOIL-med 5,2%, Rusal-med 4,4%, VTB-med 4,1%, Yandex-med 3,6%, Aeroflot-med 2,6%. Det vil si at dråpen ble observert innen 10%.

RTS-indeksen på 12: 00 i februar 22 falt til 1,137.02, eller 5.84% sammenlignet med forrige dag. Siste gang det var så lavt var i November 2020, men ved utgangen av handel på kvelden den 22. februar viste det seg en økning på ca 1.5%. Er investorene virkelig så sikre på stabiliteten i den russiske økonomien?

Råvarer vinne
En moderat eller liten nedgang i aksjene i russiske selskaper forklares av flere grunner. Den viktigste er høye priser på råvarer, spesielt energibærere.

Om morgenen den 22. februar steg oljekvotene sterkt og nærmet seg $ 100-merket. April Brent rå futures På London ICE Futures exchange steg i pris med $1.41, eller 1.48%, til $ 96.8 per fat.

Mars olje futures økte også med $2.79, eller 3.06%, til $ 93.86 per fat i elektronisk handel På New York Mercantile Exchange.

Prisen på gass er fortsatt høy. IFØLGE ICE Futures, tirsdag 22. februar, økte den med mer enn 10% til $ 908 / tusen kubikkmeter.

«Svingninger på den russiske børsen er stille motvirket av bonuser Som Russland i dag mottar fra energi handel—» sier økonomisk ekspert Yuri Gavrilechko. – Europa kan ikke nå forlate russisk gass, akkurat Som Usa ikke kan påvirke OPEC-landene og oppnå en reduksjon i oljeprisen. Oljeprisen vil fortsette å stige, fordi høy inflasjon i Usa må være inneholdt med noe. Følgelig blir de ekstra dollarene som Er trykt Av Statene de siste årene, nå tilbakebetalt i form av en økning i kostnaden for mineraler og energibærere.»

Ilya Neskhodovsky, direktør For Institutt For Sosioøkonomisk Transformasjon, bemerker at indeksene til russiske børser ikke har falt kraftig, fordi råvarene fra russiske selskaper er etterspurt i verden.

«Noen investorer mener at det ikke vil være noen restriksjoner på muligheten for å selge råvarer—» sier eksperten. — På denne måten vil de få sin fortjeneste og enda mer. Som et resultat av denne situasjonen kan det hende at prisen på råvarer vil stige, og de vil ha enda mer nytte av denne økningen. De forventer å være lønnsomme, så det er ingen massedumping.»

Et godt eksempel er nikkel, hvis priser i begynnelsen av uken steg til et rekordnivå de siste 10 årene. På London stock exchange ble det handlet på mer enn $ 24 tusen / t.Det er kjent At Russland står for 10% av globale nikkelforsyninger, som kan stoppe på grunn av sanksjoner. Også blant årsakene til økningen i nikkelprisene er en økning i etterspørselen etter elektriske biler I Kina.

Ilya Neskhodovsky bemerker en annen grunn til den relative stabiliteten på russiske børser – et betydelig antall aksjer holdes av russiske investorer, oligarker.

«Selvfølgelig selger de ikke disse aksjene, men bare de eksterne investorene som føler en viss trussel om at kanskje noe vil være begrenset,» sier eksperten. – Det er vanskelig å pålegge sanksjoner på råvarer, gitt situasjonen på verdensmarkedet. Det er mulig å pålegge sanksjoner mot levering av enkelte teknologiske varer Til Russland. Men råvarer er et komplekst produkt i sammenheng med sanksjoner. For eksempel vil forbud mot russisk olje for Europa være en katastrofe. Men Det er mulig å stoppe Nord Stream-2. Dette er ikke et betydelig problem — det er mulig å levere gass til Europa med alternative ruter.»

Gassrørledninger, banker, oligarker
Faktisk var en viktig begivenhet på tirsdag uttalelsen fra tysk Kansler Olaf Scholz om suspensjonen Av sertifiseringen Av Nord Stream-2. Samtidig Vil Federal Ministry Of Economy revurdere gassforsyninger til landet. Hvis gassrørledningen virkelig stoppes, Vil Russland ha betydelige tap – 9,5 milliarder euro ble brukt på prosjektet.

«Dette forårsaker et ganske betydelig slag mot den russiske økonomien,» sier Vladimir Volya, en ekspert innen strategisk analyse. – Det er ikke et kritisk slag, men likevel. Den Østerrikske og tyske politiske eliten har modnet TIL Å bruke SP-2 som et verktøy for å påvirke politikken til den russiske ledelsen. Jeg tror at sertifiseringen AV SP-2 er minst forsinket, i tillegg kan det føre til AT SP-2 ikke vil bli lansert.»

Mange faktorer indikerer at investorers håp om ubetydelige Vestlige sanksjoner mot Russland kanskje ikke går i oppfyllelse. Sanksjonene vil bli tøffere enn de kunne være.

Tirsdag 22. februar ble det kjent AT STORBRITANNIA pålegger sine sanksjoner mot fem russiske banker (Bank Rossiya, Promsvyazbank, Genbank, Black Sea Bank For Reconstruction And Development, Industrial Savings Bank). Deres eiendeler skal fryses. Storbritannia innfører også sanksjoner mot russiske oligarker Gennady Timchenko og rotenberg – brødrene- frysing av eiendeler og forbud mot oppføring.

I Tillegg ønsker De å ekskludere Russland fra medlemskap i European Bank For Reconstruction And Development (EBRD). Dette ble annonsert På Facebook Av Artem Shevalev, medlem av EBRD Styret Fra Ukraina. Han mener at det er all grunn til å stole på støtte fra andre aksjonærer i banken i denne intensjonen.

DET forventes AT EUS utenriksministre vil vedta sanksjoner mot Russland i forbindelse MED anerkjennelsen AV ORDLO. Og til slutt, ifølge medierapporter, KAN EU slutte å handle i statsobligasjoner i russland.

ENDA tidligere signerte USAS President Joseph Biden en ny pakke med sanksjoner i forbindelse med anerkjennelsen av de såkalte «republikkene». Det er forbud mot import eller overføring av NY teknologi TIL ORDLO, handel med DEM, samt finansiering eller transaksjoner med enheter fra den okkuperte ukrainske regionen.

«Sanksjonene som Vi har sett Fra Usa, er ikke alt,» sier Vladimir Volya. – Dette er sanksjoner som kunne ha blitt pålagt umiddelbart, i et mal, som det ble gjort i forhold Til Krim, men Jeg tror Usa vil kunngjøre konkrete sanksjoner mot Russland i neste dag eller to. Usa har ennå ikke fullt ut annonsert sin posisjon på sanksjoner. Europeiske sanksjoner vil lignes På Amerikanske – mot en stor liste over personer, Statsduma-varamedlemmer, senatorer og andre tjenestemenn i russland. IKKE BARE SP-2 blir gjenstand for sanksjoner, men også handel med teknologiske produkter.»

«Russland vil ikke gå av lett»
Japan har også begynt å koordinere sanksjoner mot Russland. De kan bli vedtatt i tilfelle en militær invasjon av russland I Ukraina. De planlegger å begrense eksporten av avansert teknologi til russland-halvledere, teknologier relatert til kunstig intelligens og robotteknologi. Japan vurderer også innføring av sanksjoner i finanssektoren.

«Russland vil definitivt ikke gå av lett denne gangen, som det var Med Krim og med støtte fra separatister I Donbas,» sier Vladimir Volya. – Sanksjonene vil ikke være så store som de ville være i tilfelle en direkte krig, en russisk invasjon, men likevel vil de ikke være så svake og spinnløse som før. Anerkjennelsen av DET såkalte LDPR er allerede en vei ut Av Minsk-avtalene — men det er to forverrende omstendigheter-innføringen av russiske tropper der og Putins patos med territoriale krav Til Ukraina med et hint om at det kan brukes i Andre deler av Øst-Europa.»

Eksperten kaller også de konstante militære øvelsene i russland og Putins ultimatum som omstendigheter som forverrer Russlands situasjon.

Den relative stabiliteten til aksjene i russiske selskaper på mandag og tirsdag er ikke en grunn til stor glede I Moskva. Mange investorer venter på å se hvordan situasjonen vil utvikle seg og hvilke andre sanksjoner som kan pålegges mot russland. Dette kan blokkere bosetninger med selskaper, stoppe utenlandske investeringer og så videre. Vestlige sanksjoner i komplekset kan bli truende For Russland.

«Sanksjonene pålagt Av Eu, Usa, Canada, Australia, Japan og så videre er ganske alvorlig begrensning selv uten å deaktivere SWIFT,» Mener Vladimir Volya.

Så langt har den raske naturen til russiske selskapers virksomhet ikke vesentlig rystet sine aksjer, men denne faktoren kan ikke behage i fremtiden.

«Landet vil helt bli til et råstoffvedlegg,» Sier Ilya Neskhodovsky. – Det vil levere bare råvarer. Det vil ikke kunne levere høyteknologiske produkter.»