Siden begynnelsen av krigen i Ukraina har kostnaden for drivstoff økt kraftig. Per 23. februar var gjennomsnittsprisen PÅ en liter bensin UAH 32,39, diesel (DT) – UAH 29,33. 3. Mars koster bensin 33,79 UAH / l, diesel – 30,92 UAH / l. Per 13. Mars har gjennomsnittskostnaden økt betydelig: 38,97 UAH per liter bensin og 39,9 UAH for diesel.

Prisene på bestemte bensinstasjoner kan være mye høyere, siden marginalmarginen er satt til 4,55 UAH / l for bensin og 5 UAH / l for diesel. Derfor kan de maksimale prisene være 43,52 UAH / l bensin og 44,9 UAH/l diesel. Bensinstasjon kjeder prøver å følge dem.

Siden Begynnelsen av det store angrepet På Ukraina Av Russland Og Hviterussland har vårt land nektet å levere petroleumsprodukter fra disse landene (ca 50% av totalforbruket). Nå er det viktig å omorientere importen i nødforhold og minimere virkningen av denne prosessen på prisene.

Ny formel og skattelettelser
De to viktigste drivstoffproblemer nå er overdreven prisøkninger og mangel. For å unngå en slik negativ effekt ble to beslutninger fattet på et regjeringsmøte 11. Mars. The Cabinet Of Ministers planlegger å endre formelen der det regulerer drivstoffpriser og setter maksimalt tillatte priser på bensinstasjoner. De vil øke kostnaden for ekstern logistikk fra $ 27 / t til $ 50 / t. De vil også legge til andre utgifter under den utenlandske økonomiske kontrakten for $ 150 / tonn, som ikke var i formelen som er i kraft nå.

«Økningen i formelen gir et økonomisk incitament til nettene for å importere mer drivstoff (i henhold til beregningsformelen, som var tilstrekkelig før krigen, er det nå ulønnsomt å bære oljeprodukter til nettene). Samtidig vil en slik beslutning føre til en økning i prisene, som regjeringen ikke kan tillate, fordi drivstoff er en sosialt viktig vare,» Økonomiminister Yulia Sviridenko kommenterte beslutningen.

7137) for å avskaffe punktafgift på drivstoff og redusere MOMSSATSEN fra 20 til 7%. Verkhovna Rada bør stemme for dette. «Dette reduserer mengden av skatter, som tidligere utgjorde mer enn halvparten av prisen,» Yulia Sviridenko sa.

«Gjennomføringen av loven vil gi befolkningen drivstoff uten å øke markedsprisene,» sier forklarende notat Til Bill no. 7137.

Begge disse beslutningene-endring av formelen og avskaffelse av avgiftsskatten med REDUKSJON i MVA-må settes i kraft samtidig.

Forresten, President I Ukraina Volodymyr Zelensky foreslått å avskaffe punktafgift og redusere MOMS på drivstoff tidligere, så Det er ingen tvil Om At Rada vil støtte denne ideen. Forresten har parlamentet også utarbeidet et alternativ til regjeringen, en mer global nestleder bill No. 7137-d, som gjennomgår mange skatter og regler for innsamling. Men når det gjelder drivstoff, tilbys de samme prisene der: punktafgift-0%, MVA-7%.

Leder Av A-95 Konsulentselskap, Sergey Kuyun, mener at slike tiltak vil stoppe prisøkningen: «hvis vi tar gjennomsnittlig sitat fra Begynnelsen Av Mars, vil marginalkostnaden for bensin være ca 38 UAH / l, DT-ca 35 UAH. Dette er henholdsvis 8 OG 5 UAH mindre enn det ville være i henhold til gjeldende formel. Det gjenstår å vente på endelig godkjenning, » skrev eksperten på Sin Facebook-side.

EN reduksjon I MOMSSATSEN fører til en reduksjon i prisen for sluttbrukeren, men dette kan være helt unnoticeable, fordi andre komponenter blir dyrere-en økning i eksterne priser, transport, verktøykostnader, etc. Hva kan ikke sies om avskaffelsen av punktafgift på drivstoff. Med prisen på et tonn bensin i utenlandske markeder på $ 800-1000, avskaffelsen av punktafgift på 213.5 euro ser ut som en betydelig rabatt.

Selv om reduksjonen av avgiftsskatten vil føre til mangel på inntekter til budsjettet. Ifølge Statskassen I Ukraina, i fjor avgiftsdirektoratet skatt på importert drivstoff brakt UAH 47,8 milliarder til statsbudsjettet.

Interne evner
Lørdag 12. Mars Sa Statsminister Denis Shmygal at MVA på drivstoff kan reduseres til 0% hvis logistikkostnadene til drivstoffleverandørene vokser. «Vi forhandler med verdens største selskaper for levering av bensin og diesel, vi utvikler nye logistikkjeder for levering av disse produktene Til Ukraina,» opplyste regjeringshode.

Faktum er at ukrainske raffinerier og bedrifter, ifølge GMK Center, gir innenlandsk etterspørsel etter bare 46% bensin og 14% diesel. Vårt drivstoffmarked var dominert av import fra Hviterussland og Russland — 42% bensin og 63% diesel ble importert derfra. Hvis vi tar indikatorene for 2021 (selv om Det i de nye forholdene er et meget betinget utgangspunkt), Må Ukraina nå erstatte 1 million tonn bensin Fra Hviterussland og 5 millioner tonn diesel fra Hviterussland og Russland.

Det er flere alternativer for substitusjon: en økning i innenlandsk produksjon, import fra andre land, inkludert import av lavere kvalitet drivstoff(Euro-3, Euro-4).

Som det ukrainske Fremtidens Institutt minner om i sin forskning, er det i dag en av seks store oljeraffinaderier i landet — Kremenchug-raffineriet. Kherson Og Odessa er ikke gjenstand for modernisering. Lisichansky er i en krigssone. Arbeidet Til Nadvirnyansky og Drohobych raffinaderier kan redusere avhengigheten av import, men de må moderniseres. Det Er Også Shebelinsky gassbehandlingsanlegg og omtrent et dusin mini-raffinaderier med forskjellig kapasitet. Modernisering av ukrainske raffinerier er problematisk på grunn av kampene, behovet for tid og valuta investeringer. Derfor er prioriteten for å komme seg ut av situasjonen sett i omorientering av importforsyninger.

Europa vil hjelpe
En svært liten import av drivstoff (et par titusenvis av tonn per år) utgjorde Tradisjonelt Polen, Romania, Ungarn og Slovakia. Selvfølgelig vil ukrainske import nå bli reorientert til disse områdene. Hittil er den lille importen forklart av komplisert logistikk, noe som danner økonomisk utilgjengelighet av forsyninger. Nå bare dette øyeblikket, ifølge beregningene av analytikeren av konsulentselskapet «NefteRynok» Alexander Sirenko, kan gi en margin på 1-2 UAH per liter drivstoff. Det er ubehagelig, men utholdelig.

Ukrainas behov for drivstoff kan øke lasting AV EU-raffinerier. IFØLGE BP Statistical Review Of World Energy ble Kapasiteten Til Europeiske raffinaderier i 2020 lastet med 72,9% og kan fortsatt behandle ytterligere 171 millioner tonn olje per år.

«For Å møte Ukrainas bensin behov, Europeiske raffinerier må øke oljeraffinering med bare 1,8 millioner tonn per år. Dette kan gjøres på polske og litauiske raffinerier, » sier GMK Center analytiker Andrey Tarasenko.

Men det er fortsatt diesel. For Å møte Ukrainas behov er det nødvendig å øke den årlige behandlingen I Europa med nesten 30 millioner tonn, ifølge GMK Center-studien.

Sergey Kuyun sier at eksterne energipriser nå har falt litt: «Noe utrolig skjer I Det Europeiske drivstoffmarkedet -» skriver han på Facebook. — I løpet Av de siste to dagene [refererer til perioden 8-9 Mars, – «DS»], bensin sitater I Europa har falt med $ 200 / tonn, for diesel – med $ 340/tonn. Eller 15-20%! Det ser ut til at frykten for embargoen mot Russland har forsvunnet. Verden blir vant til ideen om en fremtid uten blodige hydrokarboner. Signalet for nedgangen var åpenbart uttalelsene Fra De Arabiske Emirater, Venezuela og Usa med samtaler for å øke oljeproduksjonen.»

Eksperten mener at dette er gode nyheter for ukrainske forbrukere, spesielt på bakgrunn av offentlige tiltak for å optimalisere drivstoffpriser: «Hvis i går [Det vil Si 10. Mars – «DS»] økningen i bensinstasjon priser til 50 UAH og over var ikke i tvil, nå teoretisk det kan unngås. Og med aktive handlinger av regjeringen Og Rada – å dykke under 40 UAH / l, » skrev Sergey Kuyun 11. Mars.

Endringen i formelen Fra Ministerrådet, nullstillingen av avgiftsskatten og reduksjon av MVA sammen bør gi gode forhold for importører-grossister og holde prisene fra å stige for forbrukerne.

Når det gjelder mangel på drivstoff i markedet, kan det kompenseres for en viss tid av aksjer og en nedgang i forretningsaktiviteten. Risikoen er at etterspørselen etter drivstoff kan øke I Eu, og lokale produsenter vil primært sørge for hjemmemarkedet. Det er derfor leder av den ukrainske regjeringen kunngjorde behovet for forhandlinger med selskaper. Selvfølgelig, spørsmålet om hvordan å hjelpe Ukraina med drivstoff FOR EU vil bli politisk ikke mindre enn økonomisk.