Monkey pox er et sjeldent virus. Det overføres mellom dyr, fra dem til mennesker, og sprer seg sjelden mellom mennesker. Det ble først isolert i 1958 fra syke aper,og derfor fikk navnet sitt.

Bare primater bærer apekopper?
Til tross for navnet, lider ikke bare primater av apekopper. Viruset spres også aktivt av gnagere, for eksempel ekorn og rotter.

Hva er symptomene på sykdommen
Forløpet av monkey pox ligner kopper-pasienten er diagnostisert med feber, et karakteristisk utslett, hodepine og muskelsmerter. Imidlertid er alle disse symptomene mindre uttalt enn i tilfelle av kopper. Hovedforskjellen fra sistnevnte er en økning i lymfeknuter.

Hvordan overføres kopper til aper
Infeksjon oppstår vanligvis i nært samspill med vektordyr eller i svært nær kontakt med infiserte personer og overflater forurenset med viruset. Samtidig merker forskerne at en betydelig del av aper smittet med kopper i europa i vår fikk viruset seksuelt.

Viruset kommer inn i kroppen gjennom huden, luftveiene, øynene, munnen og nesen. Infeksjon fra en annen person skjer gjennom spyttdråper fra nær avstand eller gjennom direkte kontakt med huden, inkludert under samleie.

Hvem kan bli smittet
Først av alt-folk som jobber med dyr, så vel som de som reiser Til Afrika for jobb eller på ferie.

Er det mulig å dø av monkey pox
Monkey pox går ganske enkelt og de fleste pasientene gjenoppretter innen få uker. I mellomtiden, IFØLGE WHO, varierer dødeligheten i utbrudd av koppeaber fra 1% til 10%. Samtidig registreres de fleste dødsfall blant unge pasienter.

Er det mulig å kurere kopper aper
Det finnes ingen spesifikk behandling eller vaksine for koppeaper.

Hvorfor betaler aper så mye oppmerksomhet mot kopper hvis det ikke er så mange tilfeller
Monkey pox-viruset ligner koppeviruset, en av de mest smittsomme og farlige smittsomme sykdommene i menneskehetens historie. Det siste tilfellet av kopper ble registrert sommeren 1978-sykdommen ble beseiret takket være vaksinasjon. I dag har mer enn 90% av verdens befolkning ikke stabil immunitet mot koppeviruset.

Hvor utbrudd av sykdommen registreres
Den 29. April i STORBRITANNIA ble monkey pox oppdaget i en bosatt i landet som kom tilbake fra Nigeria. Ved 18. Mai hadde det totale antall bærere av monkey pox i STORBRITANNIA vokst til ni. Tilfeller av monkeypox har også blitt identifisert I Portugal, Spania og Usa.