Hva Er Revolut
Den Britiske fintech oppstart Revolut, i løpet av neste investeringsrunde, økte $ 800 millioner-og nå er verdsettelsen $ 33 milliarder. Det Vil Si, Revolut er den dyreste fintech-oppstarten I STORBRITANNIA og en av de dyreste i verden. Blant investorene i siste runde er slike strukturer som Vision Fund 2 (venturefondet I Den Japanske SoftBank) og hedgefondet Tiger Global Management. Sammenlignet med I fjor hoppet Revoluts verdsettelse 6 ganger, noe Som Ifølge Bloomberg gjenspeiler den høye etterspørselen fra investorer til fintech-sektoren.

I dag har selskapet ca 16 millioner individuelle kunder og mer enn 500 tusen bedrifter; mer enn 150 millioner transaksjoner utføres per måned.

Revolut posisjonerer seg som en «neobank» – et populært konsept nå, som som regel betyr ET IT-selskap som tilbyr de samme tjenestene som tradisjonelle banker, men har ikke egen banklisens. Revolut tilbyr tjenester som kontoåpning og vedlikehold, internasjonale pengeoverføringer, cryptocurrency-transaksjoner, cashback, handel, forsikringssalg, personlige og forretningsmessige lån, etc. Alle operasjoner utføres ved bruk av samme navn på en smarttelefon.

En Av De viktigste markedsfordelene Ved Revolut er at selskapet ikke belaster en provisjon ved utveksling av valutaer: hver person som bruker sine tjenester mottar et debetkort med flere valutaer (valutaer endres til hverandre ved interbankkursen). Men faktisk er det gratis servicealternativet med en begrenset liste over funksjoner. For eksempel er det en grense på kontantuttak. Hvis det overskrides, vil selskapet ta en provisjon. For kunder som trenger flere alternativer, er det betalte priser.

I tillegg tilbyr selskapet tjenester for bedriftskunder, og månedlige abonnementsavgifter blir også trukket tilbake fra dem. Og Etter lanseringen av handel Begynte Revolut å ta en provisjon fra meglerkontoen. Også i 2018 var hun en av de første på markedet for å utstede et debetkort med cashback i kryptovaluta. Muligheten til å handle digitale eiendeler dukket opp til alle kunder på plattformen våren 2020, og neobank belaster også en prosentandel for kryptokurstransaksjoner.

Du kan få Et Revolut-kort nesten hvor som helst i verden – forutsatt at klienten har statsborgerskap eller i det minste et arbeidsvisum fra et av landene Der Revolut offisielt opererer. Ukraina er ikke blant disse landene ennå, men tilsynelatende vil dette endres snart. Siden slutten Av Mai I år Har Revolut aktivt rekruttert et lag I Kiev, etter å ha åpnet 18 ledige stillinger.

Suksesser og fiaskoer
Russisk finansmann Og forretningsmann Nikolai Sidonsky oppfattet ideen Om Å skape Revolut i 2014, først som en tjeneste med et flervaluta bankkort som gjør at du kan konvertere valuta når du reiser til en gunstig pris. Han ble selv den første investoren: han investerte rundt 300 tusen pund av sine egne besparelser.

Nesten umiddelbart, et par måneder senere, inviterte Sidonsky en Tidligere Deutsche Bank-utvikler, ukrainsk Vlad Yatsenko, til prosjektet, som ble teknisk direktør og fikk en 20% eierandel I Revolut. Sidonsky selv holdt 80% for seg selv.

Prosjektet utviklet seg veldig raskt, og mottok regelmessig multimillion-dollar investeringer. Så I februar 2020 økte Revolut $ 500 millioner med et estimat av hele virksomheten på $ 5,5 milliarder. Investeringsrunden ble ledet Av Technology Crossover Ventures fund, som tidligere investerte I Netflix, Spotify og Airbnb. Før Det ble den dyreste fintech-oppstarten i Europa ansett å være svensk Klarna,som i August 2019 ble verdsatt til samme $ 5.5 milliarder.

Hittil Er Revoluts største markedsfordel muligheten til å konvertere penger fra en valuta til en annen til en kurs nær valutakursen (mer enn 140 valutaer er tilgjengelige) og foreta grenseoverskridende overføringer med minimal provisjon. Revolut har en spesialisert banklisens utstedt av Den Europeiske Sentralbanken (ECB) og en elektronisk pengeutstederlisens I Litauen. Revolut Som Europeisk neobank er mye yngre og mer fleksibel Enn de gamle europeiske bankene, så tjenesten For Europa ga først en wow-effekt — noe som bidro til rask vekst.

Revolut I Europa er spesielt elsket av innvandrere: en person jobber for EKSEMPEL I STORBRITANNIA (hvor han ikke kan åpne en konto i en vanlig bank, fordi statsborgerskap er nødvendig for dette) eller I Tyskland (hvor et forhold til en bank er lang og krever mange papirer) og sender en del av inntektene til sine slektninger i Et Av Landene I Øst-Europa. I en slik situasjon viser tjenesten Til Sidonsky og Yatsenko seg å være ganske enkelt uerstattelig.

Veien til suksess var imidlertid ikke skyløs.

Det raskt voksende selskapet hadde også nok problemer, 2019 og 2020 viste seg å være svært vanskelig. I begynnelsen var årsaken til skandalene en slags bedriftskultur: I Revolut er alt basert på workaholism og full engasjement, som ansatte ofte kritiserer selskapet. Sidonsky Og Yatsenko tror virkelig at det ikke vil være mulig å skape et godt produkt ved å jobbe fra 9 til 17 — derfor ansetter de de som er klare til å gi sitt beste og jobbe i 10-12 timer.

Også den raske veksten i antall kunder uten deres due diligence førte til at selskapets compliance service begynte å fryse overføringer som det anses mistenkelig. Dette ble etterfulgt av en bølge av meldinger i sosiale nettverk som kundenes kontoer ble blokkert uten forklaring. Brukere klaget over at selv detaljerte forklaringer og overføring av alle nødvendige dokumenter til selskapet ikke bidro til å få svar og blokkere kontoen. Revolut blokkerte bare klienten og lukket alle sine kontoer, noe som også førte til mange negative publikasjoner i Vestlige medier.

Til slutt, i 2020, doblet Revoluts driftstap til 278 millioner dollar. Offisielt ble årsakene kalt pandemien og vanskeligheten med å ansette nye ansatte. Det høres rart ut: andre fintech-selskaper med en lignende servicemodell, som Robinhood, tvert imot, har vokst mye takket være pandemien og karantene som er forbundet med den. På den annen side tjente selskapet mye takket være multi-valuta kort for turister, og under pandemien ble reisen plutselig irrelevant.

Men I begynnelsen av 2021 Overvant Revolut neobank de nåværende vanskelighetene og fortsatte å vokse. Hovedkilden til hans inntekt er fortsatt utveksling-provisjoner som selgerens bank betaler til kortutstederen. Premium-kontoer er på andreplass i inntektsstrukturen, og handelsavgifter (utveksling og kryptokurrency) er på tredje plass.

Den fantastiske historien Om Vlad Yatsenko
Vlad Yatsenko, en 37 år gammel ukrainsk programmerer, ble raskt en av milliardærene takket være Den raske veksten Av Revolut oppstart. Selv om jeg i rettferdighet må si at disse er «papir milliarder»: hvis Noe skjer Med Revolut i morgen (si en ødeleggende søksmål eller en bot fra regulatoren) og verdsettelsen minker, Vil Yatsenko ikke lenger ha dagens $1,3 milliarder.

Vlad Yatsenko ble født i DDR, hvor hans far, en karriere soldat, tjente. Etter sovjetunionens sammenbrudd flyttet familien til Byen Yuzhny nær Odessa. I 2000 Kom Vlad Inn I Fakultetet For Datavitenskap ved Svartehavet National University oppkalt Etter Peter Grave I Nikolaev. Etter eksamen fra universitetet med en rød diplom i 2006, Vlad umiddelbart emigrert. (Nå sier han at bare hans fødested forbinder Ham Med Ukraina, og han anser Seg Britisk.)

I begynnelsen var Yatsenko programmerer i Krakow-kontoret Til det polske firmaet Comarch, i 2010 flyttet han Til London for å jobbe HOS UBS bank, og flyttet deretter Til Credit Suisse, hvor han møtte Nikolai Sidonsky. Forresten, Før Det, Vlad Yatsenko prøvde å lansere sin egen oppstart tjeneste for det å rekruttere — men det fungerte ikke ut, prosjektet «ikke ta av».

På Revolut leder Yatsenko, som teknisk direktør, et team på mer enn 500 programmerere og andre «techies», men håndterer ikke problemer med selve finansvirksomheten. (Selskapet har ca 2500 ansatte totalt.)

I April 2018 tiltok Revolut $ 250 millioner i investeringer fra DST Global venture fund av russisk milliardær Yuri Milner. Og etter i 2020 investerte det nevnte bassenget av investorer, ledet AV TCV, en annen $ 500 millioner i selskapet og verdsettelsen Av Revolut økte til $6 milliarder, hovedstaden til medstifterne var «sløret»: Yatsenkos andel falt først til 5%, deretter til 3,97%, og deretter til dagens 3,87% … Likevel enda en mindre andel i selskapet – på sin nåværende verdivurdering av $ 33 milliarder-tillater entreprenør å gå inn i topp 10 rikeste Ukrainere ifølge ukrainske Forbes. Det er viktig å merke seg at hans aktivitetsområde er radikalt forskjellig fra interessene til andre rikeste mennesker I Ukraina, for ikke å nevne at han ikke påvirker regjeringen (minst ukrainsk) på noen måte, krever ikke leier og preferanser for seg selv. Man kan til og med si at dette er friskt blod På Olympus av ukrainsk virksomhet. Det eneste opprørende Er At Yatsenko, som nevnt, anser Seg Britisk…