For tredje studieår, skolebarn og studenter I Ukraina er permanent tvunget til å studere og arbeide i realitetene i fjernundervisning. Hvis det først virket som en slags midlertidig løsning, er det allerede klart for mange i dag at den såkalte fjernkontrollen er med oss lenge, og slike situasjoner kan gjentas – om ikke i landet som helhet, så i hvert fall i noen regioner.

Samtidig er fjernkontrollen ikke et nytt fenomen i verden. For Eksempel, i Usa, selv før utbruddet av pandemien, var nesten en fjerdedel av skolene fjernundervisning og ga effektivt kunnskap til sine studenter. Trenden mot veksten av former for fjernundervisning ble også observert I Europa.

Men som den første lockdown i Ukraina viste, var alle ikke klar for denne treningsformen, ikke bare moralsk, men også teknisk. På den tiden ble det landsdekkende prosjektet «all-Ukrainian School Online», som først ble lansert på tv, designet for å hjelpe elevene å mestre pedagogisk materiale (i dag kan mer enn 1000 leksjoner holdes på plattformen utviklet AV MTI sammen med Harvard University). HMS virket som et godt alternativ til å fortsette å studere. Men på den tiden var ikke alle lærerne klare for offentlige taler, noen gjorde feil under nettleksjonene. Som et resultat var lærerne allerede redd for å gjennomføre leksjoner på grunn av kritikk og til og med mobbing.

Men selv førsteklasses lærere vil ikke erstatte en kjent profesjonell lærer. Derfor var det nødvendig å løse problemet med fjernundervisning i» lærer — klasse » – formatet. Og så viste det seg at skoler, spesielt utenfor store byer, ikke er teknisk klar for et slikt skritt. En undersøkelse utført i fjor Av Senter For Sosial Kompetanse ved Institutt For Sosiologi Ved Nasjonalt Vitenskapsakademi i Ukraina viste at det største problemet med fjernundervisning var teknisk støtte.

Også blant problemene var: begrenset tilgang til elevers datamaskiner, fordi det for eksempel kan være to eller tre skolebarn og foreldre som jobber eksternt i familien (78% av respondentene); mangel på moderne mobile enheter blant studenter (63% av respondentene); mangel På Eller dårlig internett-tilkobling (55%). For deres del klaget lærerne om uregelmessig arbeidstid – de måtte lage datapresentasjoner — og i mangel av praksis tok det mye tid. Studentene hadde faktisk ingen pauser mellom leksjonene, for på den tiden satt de i xls-tabeller og lette etter passord for Å komme Inn I Zoom.

«Laptop for hver lærer»
For å i det minste delvis løse problemet med fjernundervisning begynte staten å kjøpe datamaskiner for lærere. I slutten av April i fjor ble programmet «Laptop for hver lærer» lansert, som regjeringen tildelte en subvention PÅ UAH 980 millioner, og lokalsamfunn ble med gjennom medfinansiering. Regionene selvstendig dannet behovet og listen over skoler som skulle motta bærbare datamaskiner.

Ifølge beregningene fra Utdanningsdepartementet måtte ca 60 tusen datamaskiner for lærere kjøpes for disse pengene. Det var planlagt at anbud vil bli annonsert i juli-August, og innen utgangen av 2021 bærbare datamaskiner vil være tilgjengelig. Men kjøp begynte bare i høst. Derfor, i løpet av høsten bølge av coronavirus pandemi, mange skoler i den røde sonen gikk til fjern uten helt nye bærbare datamaskiner.

Hittil har programmet blitt fullt implementert. Mer enn 6 tusen skoler har fått nye datamaskiner, hvor 191,380 lærere allerede jobber med dem og 2,513,273 studenter studerer. Utdannings-Og Vitenskapsminister Sergey Shkarlet sa at programmet ikke bare ble fullført «på kort tid, men overgikk også planen.»

«DS» snakket Med Viseutdanningsminister Artur Seletsky om hvordan Programmet» Laptop for hver Lærer » ble implementert, hvilke problemer oppstod og om digitalisering av skolene vil bidra til å gjøre fjernundervisning mer kvalitativ.

Besparelser og over-oppfyllelse av planen
Ifølge Mr. Seletsky ble betydelige besparelser i gjennomføringen av programmet og overoppfyllelse av planen oppnådd takket være anskaffelseskontroll. «Sammen med SBU, forhindret vi korrupsjon samarbeid og lagret OM UAH 105 millioner. Den gjennomsnittlige kostnaden for en bærbar pc VAR UAH 17.800. UAH 73 millioner av de lagrede midlene ble brukt på kjøp av skolebusser og utstyr for toaletter. Resten-35 millioner-ble returnert til budsjettet. Lærere trenger ikke lenger å vente på slutten av leksjonene for å bruke datamaskiner i datavitenskapsklasser. De har arbeid, moderne bærbare datamaskiner utstyrt med alt som er nødvendig for eksternt arbeid. Den pedagogiske prosessen vil bli mye mer praktisk, spesielt i forhold til karantene restriksjoner i forbindelse MED COVID – 19 pandemi,» sa han.

Artur Seletsky sa også at bærbare datamaskiner mottatt av skolene er tildelt klasserom. Og hvis opplæringen overføres i forbindelse med karantene til fjernkontrollen, kan de deles ut til lærere for å fortsette utdanningsprosessen for arbeid hjemmefra ved skolens beslutning.

Når det gjelder programvaren, ble Utdannings-Og Vitenskapsdepartementet enige Med Microsoft om preferansekostnaden for operativsystemet, noe som også reduserte kostnadene for kjøpte bærbare datamaskiner. De fleste datamaskiner som er kjøpt under dette programmet, er utstyrt Med et fortrinnsrett Microsoft Windows 10 Professional Ukrainian (National academic) operativsystem. Skolene var imidlertid ikke begrenset til dette valget – de kunne velge et alternativ med et operativsystem med åpen kildekode eller kjøpe en annen, men allerede med egne ressurser.

I tillegg til det landsdekkende prosjektet» Laptop for hver lærer » Fortsetter Utdanningsdepartementet å jobbe med andre programmer for å levere kontorutstyr. «Vi samarbeider med en sosialt ansvarlig virksomhet som gir oss flere muligheter – enten kjoper utstyr eller gir sitt eget til skolene . Først og fremst sender vi henne til små skoler i landlige områder hvor færre enn 200 barn studerer. Også hvert år, som en del av reformen Av Den Nye ukrainske Skolen, tildeles midler til kjøp av datamaskin-og multimedieutstyr,» Sa Artur Seletsky.

Forresten, ikke bare I Ukraina er det lignende tiltak for masse levering av utdanningsinstitusjoner med utstyr. Så i 2014 kjøpte Utdanningsdepartementet I Brasil 460 tusen tabletter for lærere, og Utdanningsdepartementet I Tyrkia — 732 tusen, lærere I Jamaica i samme år mottok 25 tusen tabletter.

Vil programmet «Laptop for hver lærer» løse problemet med kvaliteten på fjernundervisning? Det skal huskes at utdanningsprosessen har to sider. Og datamaskiner bør ikke bare være for lærere, men også for studenter. Og hvis det er to eller tre eller flere skolebarn i familien? Og er det mange familier I Ukraina som har råd til å kjøpe flere datamaskiner?

I tillegg, ifølge Departementet Og Digital Transformation Committee Of Ukraine, 40% av ukrainske skoler ikke har En Internett-tilkobling for sommeren 2020. Imidlertid har denne situasjonen blitt betydelig forbedret, og, for eksempel, i løpet av våren, Utdannings-Og Vitenskapsminister I Ukraina Sergey Shkarlet sa at bare 24% forble.

Oppdatert informatikk leksjoner
Et pilotprosjekt for å oppdatere datavitenskapsprogrammer i 50 institusjoner for generell videregående opplæring starter 1. September. Prosjektet sørger for involvering av de beste ukrainske og Europeiske eksperter, samt representanter FOR IT-klynger OG IT-foreninger I Ukraina, som allerede gir teknologisk kompetanse for effektiv implementering av de nyeste digitale teknologiene i undervisning, undervisning og evaluering av studenter, samt etablering av nytt innhold for skolefaget «Informatikk» i karakterer 1-11. Ifølge Artur Seletsky, etter at dette programmet er utviklet, vil det bli satt opp for bred offentlig diskusjon.